Oleme rajanud Hiiumaale Eesti esimese safraniaia.

Lugedes safrani kasvatamisest Gotlandil, tekkis mõte, et sellisel juhul peaks see eksootiline ja kallis vürts kasvama ka Eestis. Kasvukohaks valisime pehme kliima ning puhta loodusega Hiiumaa Kõpu poolsaare.

Safrani sibulad istutasime maha augusti alguses loodulikule rohumaale rajatud põllule, mis võimaldab looduspuhta ja kemikaalide vaba safrani kasvatamist. Lilled lõi õitsema oktoobris ning algas mahukas käsitoo. Safrani õisikud tuleb noppida koidikul ning seejärel saab igast õiest eemaldada kolm niitjat emakasuuet, mille kuivatamise järel ongi safran kasutusvalmis.

Suurest töömahust annavad aimu järgmised arvud – ühe kilogrammi safrani saamiseks on vaja keskmiselt 250 000 õit. Nähtud vaev saab siiski kuhjaga tasutud, kui lauale jõuavad safranimaitselised kuldkollased road. Safrani maite- ja värvusomaduse tugevusest annab aimu see, et ühe roa valmistamiseks kulub safranit kuni 0,5 grammi.